• Slider Image

Extern Vertrouwenspersoon. Gecertificeerd vertrouwen

Waarom een Extern Vertrouwenspersoon?

In een middelgrote organisatie kent iedereen elkaar.
Bij vragen over ongewenste omgangsvormen of integriteit is de stap naar een intern vertrouwenspersoon soms toch lastig. Het is dan prettig om ook een extern vertrouwenspersoon in te kunnen schakelen, zowel voor de melder als voor de interne vertrouwenspersoon. Ook in grotere organisaties voelt een melder zich soms prettiger bij een vertrouwenspersoon van buiten de organisatie.
Heb jij binnen jouw organisatie te maken met ongewenst gedrag? Vragen over een integriteitskwesties? Wil je daarover met iemand in gesprek? Liefst op een andere locatie?

Als het gaat om ongewenste omgangsvormen of integriteit dan kun je daar met mij over praten.
Geheimhouding is gegarandeerd (tenzij er sprake is van een ernstig strafbaar feit). Als vertrouwenspersoon ben ik opgeleid om jou te begeleiden bij een melding. Je kunt in alle rust je verhaal vertellen en samen kijken we naar mogelijke oplossingen.

Jij bepaalt zelf het tempo en de eventuele verdere stappen en ik sta gedurende de hele periode naast je.

Weten hoe dat werkt?
Neem gerust contact met mij op.

Let op: Misschien heeft jouw organisatie al een interne en/of externe vertrouwenspersoon aangesteld. Check dit even en vraag of je een andere vertrouwenspersoon mag inschakelen en of de kosten vergoed worden. Als je het lastig vindt om dit te vragen of checken, bel me dan gerust even om te overleggen.

Werken als intern vertrouwenspersoon
Als intern vertrouwenspersoon is het soms lastig om deze taak naast je andere werkzaamheden uit te voeren.
En er kunnen verschillende reden zijn waarom je deze rol soms minder effectief kunt uitvoeren. Soms staat iemand te dichtbij of merk je juist dat jij voor sommigen minder benaderbaar lijkt. Misschien wil jij die medewerkers de optie geven om naar een externe vertrouwenspersoon te gaan.

Ongevraagd advies geven aan management en directie kan, ook wanneer dit goed afgesproken is, toch lastig blijken.
Een pijnpunt bespreken en werken aan een oplossing is niet altijd eenvoudig.
Ook kun je zelf behoefte hebben aan een klankbord; even iemand spreken met wie je jouw ervaringen kunt bespreken, of je helpt met een presentatie of een advies. Als je graag structureel of op ad-hoc basis samen zou willen werken met een extern vertrouwenspersoon, sta ik voor je klaar.
Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.

Vertrouwenspersoon voor werkgevers
De sfeer in jouw organisatie kan sterk worden beïnvloed door ongewenst gedrag.
Seksuele intimidatie, agressie en geweld, discriminatie en pesten.
Dat gedrag kan het functioneren van jouw medewerkers beïnvloeden, zelfs zover dat ze er letterlijk ziek van worden.
Als werkgever, ben je wettelijk verplicht om aandacht te besteden aan het voorkomen van ongewenst gedrag.

Om jouw beleid omtrent psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en Integriteit invulling te geven, kun je mij als extern vertrouwenspersoon inschakelen.
Als vertrouwenspersoon sta ik klaar voor jouw personeel wanneer zij toch te maken krijgen met ongewenst gedrag.
In voorkomende situaties is het belangrijk dat zij hun verhaal kunnen doen in een setting waarin zij zich veilig voelen en ervan uit kunnen gaan dat hun verhaal vertrouwelijk en objectief wordt ontvangen. Vervolgens bekijk ik samen met de medewerker welke oplossing hen het beste zou passen. Meer weten?

Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.

Enkele zaken die daarbij aan de orde kunnen komen:
Inventariseren
: ongewenste omgangsvormen vormen altijd een risico. Een inventarisatie en evaluatie van de risico’s is een eerste stap.

Implementeren: denk hierbij aan; gedragsregels, vertrouwenspersoon en werkwijze bekend maken, voorlichting en instructie voor leidinggevenden en medewerkers, formele klachtenprocedure en sanctiebeleid. Eventueel maatwerk, bijvoorbeeld training van leidinggevenden, preventieve maatregelen.

Evalueren: op gezette tijden kan het beleid worden geëvalueerd en waar nodig worden bijgesteld. Verder is een jaarlijks rapportage en onderdeel van het beleid omtrent het voorkomen van ongewenst gedrag.

Als Extern Vertrouwenspersoon sta ik klaar voor jouw personeel wanneer zij te maken krijgen met ongewenst gedrag.
In voorkomende situaties is het belangrijk dat zij hun verhaal kunnen doen in een setting waarin zij zich veilig voelen en ervan uit kunnen gaan dat hun verhaal vertrouwelijk en objectief wordt ontvangen. Vervolgens bekijk ik samen met de medewerker welke oplossing hen het beste zou passen. Meer weten?

Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.

stuur een bericht via whatsapp of spreek een boodschap in; ik reageer meestal binnen 2 uur.